Code 95

De Richtlijn Vakbekwaamheid is een Europese richtlijn die op 15 juni 2003 is vastgesteld. Voor buschauffeurs die wonen of werken in de EU is de Richtlijn per 8 september 2008 ingegaan, voor vrachtwagenchauffeurs per 1 maart 2009. Voorheen was een chauffeursdiploma verplicht voor het beroepsmatig besturen van een voertuig zwaarder dan 7,5 ton. Onder de nieuwe regelgeving is een geldige ‘code vakbekwaamheid’ verplicht (code 95) voor het beroepsmatig besturen van een voertuig waarvoor rijbewijs C of D vereist is. Deze code wordt bijgeschreven in het rijbewijs. Wij zijn erkend opleider voor de Richtlijn Vakbekwaamheid. Wij bieden diverse trainingen aan voor de verplichte nascholing voor goederen- en personenvervoer.
Doel training
De doelen van deze trainingen zijn schadelast beperken, vermindering van CO2-uitstoot en bijdragen aan een beter milieu, brandstofbesparing en een hogere kwaliteit van alle Europese beroepschauffeurs.
Voor wie?
De Richtlijn Vakbekwaamheid geldt voor alle beroepschauffeurs in de EU die geboren zijn na 30 juni 1955.
Vrijstelling
Op dit moment zijn sommige groepen chauffeurs vrijgesteld van de verplichting tot het hebben van het chauffeursdiploma. Hierin verandert voorlopig niets. Dit zijn onderanderen brandweerlieden.

De volgende opleidingen tellen onder andere mee voor de code:

 • Vorkheftruck (14 uur)
 • Herhaling heftruck (7 uur)
 • Electrische Pallettruck (7uur)
 • Bedrijfshulpverlening (14 uur)
 • Herhaling Bedrijfshulpverlening (7 uur)
 • VCA (14 uur)
 • Terminalatrekker (14 uur)
 • Hoogwerker (7 uur)

Daarnaast kunt u bij ons ook terecht voor:

 • Het nieuwe Rijden
 • Lading Zekeren
 • Digitale Tachograaf
 • Veilig rijden (Behaviour Based Safety)
 • Rijoptimalisatie
 • Schadepreventie

Subsidieregeling voor nascholing van werkloze vrachtwagenchauffeurs
Ben je vrachtwagenchauffeur en werkloos? Zit je in de WW, dan is er nu een subsidieregeling waarmee jouw nascholing betaald wordt. Je hoeft de opleidingen zelf niet te betalen én je komt daardoor misschien makkelijker aan het werk. Je hebt bij werkgevers een streepje voor als je alle verplichte opleidingen al hebt gevolgd.
Om welke opleidingen gaat het?
Vrachtautochauffeurs moeten de zogenaamde code 95 halen om als chauffeur werkzaam te kunnen blijven. Dat betekent dat je over een periode van 5 jaar in totaal 35 uur nascholing volgt. De meeste chauffeurs moeten dat voor 16 september 2016 gedaan hebben. Dat lijkt ver weg, maar alle chauffeurs moeten naar deze opleidingen, waardoor er bij rijscholen extra drukte wordt verwacht.

 

codeCode 95 kan via ’t WEB gratis!

In bepaalde gevallen …

Hoe weet ik of ik in aanmerking kom voor deze regeling?
Om voor deze subsidieregeling in aanmerking te komen, gelden de volgende voorwaarden.
1) Je bent werkzoekend vrachtautochauffeur, kraanmachinist of logistiek medewerker en vanaf/na 1 januari 2013 ingestroomd in de WW.
2) Je bent nog wel in dienst in één van de bovengenoemde functies bij je huidige werkgever, maar je wordt binnenkort werkloos (het ontslag is aangezegd). In dat geval kan jouw werkgever de maatregel voor je aanvragen. Deze informatie kan telefonisch aangevraagd worden via 088 259 62 95.
3) Je laatste werkgever was een transportbedrijf en / of aangesloten bij SOOB, dit is het opleidings- en ontwikkelingsfonds voor de sector. Je kunt dit checken op je laatste loonstrook.
4) Je wilt voor 31 december 2015 één of meerdere opleidingen volgen om je vakbekwaamheid of kwalificatie (code 95, TCVT-certificaat of heftruckcertificaat) te behouden.
5) Je bent ingeschreven bij het MobiliteitsCentrum transport. Ben je nog niet ingeschreven, klik dan hier om naar het inschrijfformulier te gaan.
Als je al bent ingeschreven bij het MobiliteitsCentrum transport, dan hoef je verder niets te doen. Als je voldoet aan de voorwaarden ontvang je van ons een informatiepakket.

Daarin staat welke aanvullende informatie we van je nodig hebben, welke opleidingen je kunt volgen, waar je je kunt aanmelden voor opleidingen etc
Uitvoering van de regeling
Deze regeling wordt mogelijk gemaakt vanuit het Sectorplan Transport en Logistiek.
Er is subsidie voor ongeveer 2.000 opleidingstrajecten. Wil jij bij een van deze 2.ooo opleidingstrajecten gebruik maken, kijk dan op: behoud vakbekwaamheid werklozen
Handel snel, want vol is vol!
Je bent altijd welkom voor nader info!

Kom je hier niet voor in aanmerking, dan hebben we nog een aantal andere regelingen, zo hebben wij o.a een contract met UWV, wil je meer weten?
Bel of mail ons:
info@tweb.nl
0528 – 280888